Nyt innovationsprojekt skal booste rodvækst mod tørke

InnovationsFonden, forædlingsfirmaer og de tre store universiteter investerer millioner i udvikling af fremtidens tørketolerante sorter
Nyt innovationsprojekt skal booste rodvækst mod tørke

For sjette år i træk synes vejret i Europa igen at styre mod forårstørke

Imens arbejder forskere og forædlere på højtryk for at udvikle nye sorter med dybere rødder og bedre tørketolerance

Nu investerer InnovationsFonden 17.6 mio. kr. i et nyt projekt, hvor forskere og forædlere vil gøre brug af verdens mest avancerede rodscreeningsfacilitet samt kunstig intelligens for at speede udviklingen op.

”Vi har allerede gennem de seneste fire års forskning opnået en stor viden omkring planters rodvækst”, fortæller Christian Sig Jensen, leder af biotek hos DLF, der koordinerer det nye projekt, RadiBooster. ”I græsser ved vi, at der er store forskelle i rodvæksten mellem arter og sorter. Denne information er vigtig, når målet er at udnytte genetikken til at forbedre fremtidige sorter mod forårstørke.”

Men at måle rodvækst er ingen nem sag. Derfor har partnerne udviklet en rodscreeningsplatform, RadiMax, som kan teste op til 600 sorter samtidig. Gennem plexiglasrør kan der tages multispektrale billeder af sorternes rødder helt ned til 3 meters dybde. I det nye projekt skal der optages ca. en million billeder årligt. For at kunne detektere rødderne på så mange billeder er forskerne nu begyndt at anvende kunstig intelligens. Målet er at tegne præcise rodprofiler for hver sort, som så kan bruges til at udvælge nye linjer med de dybeste rødder.

Men anstrengelserne stopper ikke ved RadiMax-anlægget. De samme sorter bliver også testet på markniveau for at koble deres stress-respons sammen med rodudviklingen. Her vil forædlerne bruge den seneste droneteknologi til at måle sorternes stressniveau. Der vil også blive lagt en genomisk profil af alle testede sorter, således at man i fremtiden kan forudsige om nyt forædlingsmateriale har stærk rodvækst på baggrund af en DNA-test.

RadiBooster løber frem til 2024 og inkluderer fire danske planteforædlingsfirmaer og tre universiteter. Du kan læse mere om det på InnovationsFondens hjemmeside.