Topfodbold på veltrimmede græstæpper

Vi går ind i en sportssommer med danske topatleter på landevejscyklerne, på golfbanerne, og på fodboldstadionerne. Heldigvis er der brug for noget godt græs til mange af sportsbegivenhederne og slutrunder, og der er stor interesse for at følge de professionelle sportsfolk
Topfodbold på veltrimmede græstæpper

De professionelle kunder efterspørger de topsorter af sportsgræs, der er bedst egnede til at klare de udfordringer, som groundsmen og greenkeepere skal finde løsninger på

Banemanagers er under et stort pres for at levere perfekte græstæpper, og deres evner inden for græspleje bliver jævnligt stillet til skue for millioner af tilskuere.

Du kan læse om forædling og produktudvikling af plænegræs, sortslister og 00-kvalitet - alt sammen noget, der taler ind i den professionelle sportsgræsverden. Her er der fokus på at vælge de sorter, der bedst kan modstå stress, slid og sygdomme, samtidig med at de skaber smukke og indbydende spilleflader for både sportsfolk og tilskuere.

Sommerens slutrunde i fodbold

Lad os tage et nærmere kig på den kommende EMslutrunde i Tyskland, hvor 24 europæiske landshold er kvalificeret. Der bliver i løbet af en måned, fra den 14. juni til den 14. juli, afviklet 51 kampe på 10 stadioner, fra Hamborg i nord, til München i syd. Derudover er der træningsbaner til rådighed for alle holdene samt dommere.

Tyskland er DLFs største marked i Europa. Vi afsætter primært frøet på engrosmarkedet og DLFs markedsandel i dette segment er på omkring 50 pct. Ud over salg af rene sorter sker omkring 25 pct. af afsætningen som frøblandinger til fodermarker og plæner.

Vores afsætning til det tyske marked sker via grossister og distributører, og det er begrænset hvor mange detaljer, vi kan få omkring de enkelte stadioner, der er ret hemmelighedsfulde omkring hvilke græsleverandører og hvilke sorter, de bruger. Selv om man er kolleger i branchen, konkurrerer man også om at have den højst rangerende sportsplæne, så det er ikke alle oplysninger man deler, for alle stadioner vil jo gerne have den bedste og flotteste, sportsplæne.

Banerne bliver renoveret og eftersået

På de store tyske stadioner er banerne bygget op med en hybridgræsmåtte med kunstfibre, der giver en stærk base, øger slidstyrken og stabiliserer underlaget. Basen består typisk af en blanding af engrapgræs og alm. rajgræs, nogle gange også tilsat rødsvingel.

En anden mulighed er at installere rullegræs fra en producent, der kan levere den rette kvalitet og efterfølgende forstærke banen med kunstfibre. Når græstæppet er etableret på stadion, bliver banen eftersået, når der er behov for det, typisk med en blanding kun bestående af plænesorter af alm. rajgræs. I sommerpausen er det muligt at renovere banerne. Her vil man typisk fjerne det øverste græslag, topdresse med sand og etablere en ny græsplæne med engrapgræs og alm. rajgræs.

Dansk frø har en stærk tradition for at være repræsenteret ved store mesterskaber, og plænegræsfrø fra danske avlere vil naturligvis blive anvendt på mange af stadionerne og træningsbanerne. Vi kan konstatere, at sorter som alm. rajgræs ESQUIRE, DICKENS, FIESTA 4 og 4turf DOUBLE samt engrapgræs YVETTE, MIRACLE og SOMBREO indgår i nogle af de løsninger, der anvendes på de tyske slutrundestadioner.

Vi ser frem til nogle spændene fodboldkampe og flotte baner, hvor planteforædling, brugsegenskaber, management og æstetik går op i en højere enhed.