Ny forskning: dybe rødder hjælper under tørke
Forskere er kommet frem med ny viden om græssers rodmasse, og DLF er nu klar til at opfylde kundernes ønsker, når de efterspørger de mest tørketolerante arter og sorter
Det er ikke en let opgave at forædle planter med forbedret rodmasse
Det er nemlig svært at se, hvad der foregår under jorden og ikke mindst at gøre det med mange forædlingslinjer og krydsninger, der kræves i et forædlingsprogram
De første resultater
Sammen med Københavns Universitet har DLF undersøgt rodmassen i forskellige græssorter ved brug af verdens mest avancerede rod-screeningsanlæg, RadiMax, der ligger på Københavns Universitet i Taastrup. Anlægget giver mulighed for at tage billeder i tre meters dybde, og på den måde kan forskerne finde ud af, hvordan sorterne klarer sig under tørke.
Christian S. Jensen, seniorforsker og leder af biotek-afdelingen i DLF, er begejstret for de ny roddata.
-Vores forædlere får unik indsigt i planternes rodmasse og bliver i stand til at identificere og udvælge de sorter, der har den hurtigste rodvækst, de dybeste rødder og den største rodmasse. Vi har allerede identificeret flere sorter, der bør være førstevalget, når tørketolerance spiller en rolle”, siger Christian S. Jensen
-Ved at kombinere data fra RadiMax med den viden vi i forvejen har opsamlet, kan vi udvikle forædlingslinjer og nye sorter med en bedre tørketolerance.
Indtil nu kan vi konkludere, at rodmassen i vores Strandsvingel PLUS (fodergræs) samt i flere udvalgte plænesorter er væsentlig bedre end hos de almindelige rajgræstyper, siger Christian S. Jensen.
I øjeblikket belønnes rodegenskaber ikke i de officielle værdiafprøvninger i det europæiske evalueringssystem, men DLF mener, at det er vigtigt at bringe hårdføre og tørketolerante sorter til markedet til gavn for landbrug og plæner.
Forårstørke – et hyppigere fænomen
Pga. klimaforandringer oplever vi oftere forårs- og tidlig sommertørke. I mange tilfælde har det alvorlige konsekvenser for afgrøder og plæner. 2020 var ingen undtagelse.
For sjette år i træk blev det nordlige og centrale Europa ramt af forårs- og tidlig sommertørke i forskellig grad. Tørken har haft økonomiske konsekvenser i både fodergræs og plænegræs. Afgrøder, der blev sået i foråret, havde vanskeligt ved at spire frem, og ældre græsafgrøder blev sat tilbage midt i deres eksponentielle vækstperiode. På grønsværen er konsekvensen af tørke et knap så flot græstæppe, flere reparationer og færre spilletimer.
Klimaforandringerne rykker tættere på, og vi kommer til at vænne os til, at forårstørke snarere er reglen end undtagelsen. Så når landmænd eller groundsmen spørger efter blandinger med tørketolerante sorter, så er vi nu klar til at levere dem – verificeret af RadiMax.