Har du lagt din slætstrategi?
Din slætstrategi danner forudsætningen for din økonomi i fodringen og for resultaterne i stalden. Bliver græsset for tungtfordøjeligt, mister du mælkeproduktion og får en dyrere fodring. Bliver græsset for letfordøjeligt, kan det i nogle foderrationer være svært at styre køernes sundhed
Overvejelserne bag slætstrategien bør starte hos køerne
I hvilken ration skal græsset fodres – er det en ration med kun få kg TS i græs, der supplerer majsen, eller er græsset det eneste grovfoder? Det gør kravene til slætstrategi forskellige
En anden vigtig del af overvejelserne ligger desuden i din græsblanding – hvilke kløver og græsarter eller sorter. Nogle græsarter har som udgangspunkt en lavere fordøjelighed, hvorfor tidspunktet for slæt bliver afgørende for kvaliteten. Andre græsarter sætter lavere krav til, at man ikke lige rammer den rigtige dag.
Fordøjeligheden
I en græsrig foderration kunne målet for fordøjeligheden af organisk stof som gennemsnit af slættene være 78-80 % til de malkende for at sikre en optimal mælkeproduktion og økonomi. I 1. slæt er det lettest at sikre en super letfordøjelig kvalitet. Hvis 1 slæt skal fodres alene, er det dog ikke målet at få en alt for letfordøjelig kvalitet med højt sukkerindhold, da det ofte kan være svært at styre inde i stalden. Omvendt er faldende mælkeproduktion og mere indkøbt tilskudsfoder en konsekvens af for lav fordøjelighed. I DLF har vi fokus på udvikling af sorter med høj fordøjelighed af cellevæggene, da det er en meget vigtig parameter i forhold til økonomien i mælkeproduktionen. Disse sorter mærker vi med ”DLF Fiber Energy”.
Proteinindholdet
Mange efterspørger mere protein i kløvergræsset for at øge selvforsyning og sænke foderomkostningerne. I forhold til slætstrategien er der klar sammenhæng mellem en god, letfordøjelig kvalitet og et højt proteinindhold i kløvergræsset. Dette gælder i alle slættene. Kigger vi eksempelvis på tiden mellem 1. og 2. slæt – se figur - falder proteinindholdet i græsset med 4 g/døgn jf. Landsforsøgene i denne periode. Dvs. at i løbet af en uge falder råproteinindholdet fra eksempelvis 20 % til godt 17 %. I samme periode vil fordøjeligheden af organisk stof falde med omkring 4 % - fra eksempelvis 76 til 72 %.
Herudover er det vigtigt at arbejde med kløverindholdet i græsmarken. En god kløverandel giver også højere proteinindhold. Vigtige elementer i en god kløverandel er korrekt etablering og gødskning. Har man udfordringer med kløver i græsmarken, kan man også kigge på sammensætningen af græsblandingen – vælg sorter af kløver med god konkurrenceevne over for de valgte græsarter.
Figuren viser forskellige græsblandingers udvikling i fordøjelighed og proteinindhold i perioden mellem 1. og 2. slæt. (Kilde: Seges).
Samensilering eller flere stakke åbne
- Kig på sidste års grovfoderanalyser
- Hvordan kører fodringen
- Skal der mere grovfoder i rationen
- Skal der fokus på mere protein i kløvergræsset
- Er udbyttet i kløvergræs ok – eller skal der laves en plan for dette
En 5 slæt strategi vil de fleste steder kunne opfylde kravet til grovfoderkvaliet. Ved en tør sommer kan man evt. trække et slæt, hvorefter man laver en god kvalitet i de resterende slæt over sæsonen.