Unik græsblanding gør arbejdet for jysk kødkvægsproducent
Landmanden Anders Lynge Kjær benytter en særlig græsblanding, som han selv har været med til at udvikle sammen med DLF. Den unikke blanding gør det muligt for ham at få mest muligt ud af sine 220 anguskøer på sin økologiske kødkvægsbesætning
I Hjardemål Klit i Nordjylland driver landmanden Anders Lynge Kjær en økologisk kødkvægsbesætning med 220 anguskøer
Hele hans liv handler faktisk om køer og deres velbefindende
- Jeg elsker det. Der er ikke to dage, der er ens som kødkvægslandmand. Lyden når man er ude ved dyrene på marken, og de går i græsset. Det er fantastisk. Eller om foråret, når der springer 10 nyfødte kalve rundt. Det bliver man aldrig træt af, fortæller 42-årige Anders Lynge Kjær.
Men gode råd var dyre, da han startede sin økologiske kødkvægsbesætning i Nordjylland i 2012. Han havde nemlig fået forpagtet noget rigtig dårlig jord.
Man kan faktisk dårligt nok kalde det for jord, for det minder mere om hvid sandstrand. Derfor er det ikke lige til at få græsset til at gro på bedriftens 300 hektarer omdriftsareal samt godt 800 hektarer afgræsningsarealer.
Kødkvæg spiser græs
Som økologisk kødkvægslandmand er Anders’ fornemste opgave at få sine køer fodret, så de kan vokse sig store, sunde og raske. Derfor er han altid meget optaget af, hvilket græs, hans køer går på, og at de græsser på en naturlig måde.
- Jeg plejer at lære mine børn, at hvis køerne har det godt, så har vi det også godt. Og den er faktisk ikke ret meget længere, siger han.
Men som økologisk landmand kan han ikke anvende kunstgødning, så det er nogle helt andre ting, der skal til for at få græsset til at gro.
Over de sidste 10 år har Anders derfor sammen med venner og eksperter fra DLF løbende udviklet på en kløvergræsblanding, der er i stand til at gro på den sandede jordtype, og som egner sig perfekt til kødkvæg.
Det rigtige græs gør arbejdet
Det vigtigste krav til græsset er, at der skal gro meget af det. Jo højere tørstofudbytte, desto flere penge kan Anders tjene på sine køer, og desto bedre har de 220 anguskøer med opdræt det også.
- Jeg snakkede engang med en gammel, rutineret avler, der fortalte mig, at det er fuldstændig lige meget, hvad for noget græs man giver en angusko. Den er lidt som en gammel traktor, der både kan køre på diesel og blyfri. Den skal bare kunne få munden fuld i et bid, fortæller han.
Når der er meget græs, kan køerne samtidig bruge længere tid på græsmarken, og der er færre omkostninger og irritationer forbundet med slæt og omlægning af græsset.
- Hvorfor køre og slå græs og brænde diesel og CO2 af på noget, som koen selv kan gøre ganske gratis, og som hun elsker at gøre? Hun vil da meget hellere gå ude og græsse og være i sit rette element, end hun vil stå og fodres i en stald, siger Anders Lynge Kjær, der også er formand for Dansk Aberdeen Angus Forening og Kødkvægforeningen Thy-Mors Hanherred.
- Min filosofi oppe i mit gamle lille hoved er, at det er nemmere at drive landbrug med naturen, end det er at drive landbrug mod naturen, fortsætter han.
En sammensætning med høj diversitet
Den filosofi er i fuldt spil i græsblandingen, der blandt andet har et højt kløver-indhold. Kløveren samler kvælstof fra luften, som den via sine rødder frigiver til resten af græsset, og er derved med til at gøde det.
I det hele taget er der en stor diversitet i blandingen med en masse forskellige græsarter- og sorter samt urter, der alle arbejder i symbiose med hinanden og bidrager på hver sin måde til udbyttet i kløvergræsmarken Der er blandt andet arten cikorie, der både er parasithæmmende og har dybe rødder, som trækker mineraler og næringsstoffer op fra jorden. Cikorien har samtidig et stor mængde selen, der er særligt vigtig i forbindelse med reproduktion. Hvis en ko er underforsynet af selen, når den er drægtig, kan det give svage kalve ved fødslen.
Dertil er der lancet-vejbred, der er vomgashæmmende og sænker risikoen for trommesyge hos køerne.
- Som kødkvægsavler handler det om at arbejde smartere og mere effektivt. Ved at bruge de rigtige typer græs bliver mit arbejde meget nemmere, siger Anders Lynge Kjær.
Græsset giver pote
I dag bruger Anders kløvergræsblandingen, som DLF også sælger under navnet ’ForageMax Kødkvæg med urter’ over det hele på de 300 hektarer agerjord. Han er især glad for, at blandingen har et højt udbytte. Han har anbefalet blandingen til flere kødkvægsproducenter, som han kender, og han hører jævnligt tilbage fra folk, der fortæller, at de aldrig har avlet mere græs.
- Jeg har kalve, der tager op mod 2.000 gram græs ind om dagen. Det bliver til et kilo ernæringsrigt og sundt kød i topklasse. Det er sgu fantastisk. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad de kunne producere, hvis jeg lod dem gå på mine kløvergræsmarker hele året, siger han.
Han beskriver blandingen som en ”all around god blanding”, der både egner sig til fugtig jord, tør jord og almindelig jord. Han oplever en utrolig slidstærk græsmark, der er i stand til gro ved lave temperaturer og hurtigt etablerer sig selv igen, hvis han giver den ro.
- Du kan virkelig give den nogen tæsk, og alligevel kommer den igen. Du kan give den så mange tæsk, at du tror, der aldrig kommer til at gro noget igen, men vender du ryggen til et par sekunder, er der nærmest græs igen, fortæller Anders Lynge Kjær, der benytter sig af en ATV til at passe på sine køer.
- Jeg er så glad for den blanding, at jeg lige så godt sige, at jeg aldrig kommer til at bruge andet.
Sammensætning ForageMax Kødkvæg m. urter – findes kun økologisk.
7 % Rødkløver Callisto
7 % Ekstra storbladet hvidkløver Brianna
12 % Rajgræs rajsvingeltype Perseus
36 % Strandsvingel rajsvingeltype Hykor
17 % Timoté Sumergraze
17 % Hundegræs Donata
2 % Cikorie Spadona
2 % Lancet vejbred Tonic
Sammensætning DLF Biodiversitet Max 25 – findes både konventionel og økologisk.
4 % Lucerne Mezzo
4 % Rødkløver Callisto
9 % Småbladet hvidkløver Rivendel
10 % Strandsvingel rajsvingeltype Fojtan
15 % Alm. rajgræs diploid Saqui
25 % Alm. rajgræs tetraploid Masai
6 % Timoté Winnetou
8 % Engsvingel Laura
5 % Rødsvingel Gondolin
5 % Engrapgræs Balin
2 % Cikorie Spadona
3 % Kælligetand Lotanova
2 % Lancet vejbred Tonic
2 % Kommen Volhouden