7 tips til valg af rapssort

Hvilke egenskaber skal du lægge vægt på, når du vælger rapssort? Læs med her og få vores tips til at finde den bedste raps til dine marker
7 tips til valg af rapssort

1. Vælg afprøvede rapssorter med et højt og stabilt udbytte

Et højt udbytte er målet i alle afgrøder. I vores rapssortiment til 2025 kan vi tilbyde dig velafprøvede sorter fra den absolutte top.

LG Academic er afprøvet i Limagrains storskala forsøg 2024 med det bedste udbytte af de afprøvede Limagrainsorter. LG Academic klare også godt i andre Europæiske lande, hvor udbyttet fra 2021 til 2024 i UK har ligget på et forholdstal mellem 106 og 107 i alle årene. Det er et top resultat.

PT315´s udbytte i de supplerende forsøg er med et meget højt forholdstal på 113. I landsforsøgene er forholdstallet 101.

DK Exagris er en nyhed til 2025 den har givet et forholdstal på 100 i de danske landsforsøg. I seks Svenske første års forsøg er DK Exagris den højest ydende sort med et forholdstal på 119.

LG Arrakis er en nyhed, som har lidt det samme vækstmønster som LG Aviron. LG Arrakis har forholdstal på 96 i de danske landsforsøg 2024. I Tyskland og Polen er forholdstallet over 110 de seneste 2 år.

Cratos kombinere højt udbytte med kålbrokresistens. Forholdstallet er i gennemsnit på 98 i 2023 og 2024, hvilket er højt i betragtning af, at kålbrokresistentesorter normalt er 10% lavere i udbytte.

 

2. Vælg rapssorter efter vækstpotentiale i efteråret

Sorter har forskelligt vækstpotentiale. Nogle vokser hurtigt til i efteråret, mens andre skal bruge lidt mere tid eller har en mere flad vækst. Skal rapsen etableres efter sent høstede forfrugter sidst i august, og er lokaliteten kold, bør du se på de sorter, som vokser hurtigt. Bliver væksten for kraftig i et lunt efterår anvendes vækstregulering, så det sikres, at vækstpunktet holdes nede. Af hensyn til udvintring må vækstpunktet ikke strække sig. Sorter med mere rolig vækst kan med fordel sås først

LG Arrakis, PT 315 oCratos er sorter som vokser hurtigt.

LG Academic og DK Exagris har mere rolig vækst over efteråret og er dermed egnet til tidligere såning.

 

3. Vælg rapssorter med god resistens/tolerence over for sygdomme 

LG Academic og LG Arrakis besidder begge Limagrins sundhedsstempel. Det betyder at begge sorter har lav modtagelighed for phoma, lysbladplet og kransskimmel.

Lysbladplet er en sygdom, som er blevet mere udbredt, og som er vanskelig at bekæmpe med kemi. Lysbladplet udvikles under fugtige forhold og er en af de sygdomme i raps, som betyder mest i England. PT315 og DK Exagris har en meget lav modtagelighed for phoma og en middel til modtagelighed for lysbladplet.

 

4. Vælg en rapssort med ægte skulpeopspringsresistent

Ægte skulpeopspringsresistens er en genetik, der stammer fra radiseplanten, som er indkrydset. Den giver en god beskyttelse mod dryssespild, når rapsen går ind i modning, da skulpen er bundet bedre sammen. Hvis høstkapaciteten er begrænset, og marken er placeret udsat, er skulpeopspringsresistens en egenskab, som bør vælges til.
Sorterne LG Arrakis PT315, LG AcademicDK Exagris og LG Anarion besidder alle skulpeopspringsresistens på højt niveau.

 

5. Vælg TuYV resistente sorter ved risiko for rapsrødsot

TuYV = Turnip Yellow Virus overføres med ferskenbladlus over efteråret. Ferskenlusen er mest hyppig på egne, hvor der dyrkes sukkerroer og kartofler, som også er vært for lusen.

Rapsrødsot minder lidt om havrerødsot i korn. Rapsrødsot kan i værste tilfælde reducere udbyttet med 25 %. Under danske forhold er der set udbyttenedgang på 600 kg/ha eller 5-10 %.

Da lusen er stort set umulig at holde væk kemisk over efteråret, er en indbygget rødsotresistens en god forsikring at få med, når der vælges rapssort.

PT 315,  LG Academic, LG Arrakis, Cratos og LG Anarion er sorter som besidder TuYV-resistens.

 

6. Vælg en rapssort med god kvælstof-effektivitet

Forædlerne af vinterraps udvikler sorter, hvor plantens evne til at omfordele kvælstof fra de gamle blade og stængel til ny vækst er forbedret. Det betyder, at sortens ydeevne ved underforsyning af kvælstof er forbedret. Dermed ikke sagt, at vi skal gøde mindre, men underforsyning kan også komme af andre årsager f.eks. udvaskning eller manglende mineralisering. Her vil sorter, der besidder denne genetik yde bedre.

Sorter med kvælstofgenetik er: LG Academic

 

7. Vælg en kålbroktolerant rapssort hvis der er konstateret kålbrok i din mark

LG Anarion ikke afprøvet i Danmark.

LG Anarion kombinerer kålbroktolerance med skulpeopspringsresistens. Både LG Anarion og Cratos har god phoma resistens og resistens mod rapsrødsot.

 

Har du spørgsmål eller brug for yderligere information så tag fat i vores konsulenter, som gerne hjælper dig med at finde den helt rigtige rapssort.