Professionelle kræver græs i verdensklasse

Når spillerne træder ind på de perfekte, grønne stadionbaner under EM i Schweiz, er det ikke kun et spørgsmål om fodbold i verdensklasse – det er også en demonstration af græs i verdensklasse. På fem ud af otte EM-stadioner er der eftersået med græssorter fra DLF, udviklet i Danmark og dyrket af danske frøavlere.
Professionelle kræver græs i verdensklasse

EM med dansk frø under støvlerne
De danske kvinder spiller deres EM-kampe på stadioner, hvor netop græstæppet har afgørende betydning for spillets kvalitet og spillernes sikkerhed. Stadionbaner skal præstere under hård belastning: Mange kampe, hyppig slitage og krav om en ensartet, smuk grøn overflade hver eneste kampdag. Det stiller krav til græssorternes slidstyrke, genvækst og udseende – og her leverer danske sorter varen.

Fabian, Julius, Borsala og Yvette – sorterne der performer
Til eftersåning på EM-stadionerne er der anvendt en blanding med blandt andet sorten Fabian, en 4turf® tetraploid alm. rajgræs, kendt for hurtig etablering og stærk sygdomsresistens. Den suppleres af tre engrapgræs-sorter – Julius, Borsala og Yvette – som sikrer tæthed, slidstyrke og evne til regenerering via underjordiske udløbere. Alle sorter er nøje udvalgt for deres evne til at holde sig grønne, tætte og attraktive – også efter flere ugers turneringspres.

Professionelle vælger det bedste
Når stadionansvarlige i Schweiz vælger græssorter, er målet  at kunne levere den bedste græskvalitet gennem hele turneringen. Kvalitetsfrø er noget, som danske frøavlere kan bidrage med, så det er dansk knowhow og landbrugsekspertise, der nu ses på den internationale fodboldscene.

”Vi ser det som en blåstempling af vores sortiment og af den danske frøproduktion,” siger Anne Mette Dahl Jensen, produktchef for plænegræs hos DLF. ”Når professionelle brugere stiller de højeste krav, så vælger de vores græs – fordi det skal kunne præstere på absolut topniveau.”

Fakta om EM-græsset:

  • 5 ud af 8 EM-stadioner er eftersået med græs dyrket i Danmark

  • Sorterne er udvalgt for slidstyrke, sygdomsresistens og æstetik

  • Blandingerne domineres af engrapgræs – med coatning for hurtig fremspiring

  • Der anvendes 150–250 kg frø pr. ha ved eftersåning

  • Klippehøjden ligger mellem 24–28 mm