Urter, kløver og græs: Nøglen til robuste marker og bedre foder

Artsrige græsmarker med græs, kløver og urter har ofte en dybere og mere robust rodvækst og dermed en større udbyttesikkerhed end rene græsmarker. Kløveren øger foderoptagelsen og mælkeydelsen. Samtidig fikserer kløver kvælstof og kan dermed reducere behovet for tilførsel af kvælstof, både i marken og til de efterfølgende afgrøder. Urter bidrager til større diversitet både over og under jorden. Samtidig bidrager de postivt til mineralforsyningen.

Kløver er velkendt, mens urter er på vej ind i de danske græsmarker. 

I takt med at brugen af artsrige blandinger bliver mere udbredt blandt mælke- og kødproducenter, modtager vi mange opkald fra landmænd, der søger råd om, hvordan de bedst implementerer og håndterer denne type græsafgrøde.

Udover at søge rådgivning om generelle dyrkningsprincipper, er der tre bekymringer blandt landmænd, der fremhæves gentagne gange:

1. Hvordan etablerer man bedst urter?
2. Hvordan påvirker urter foderkvaliteten?
3. Hvor holdbare er de forskellige urter?

Urter i græsmark